Hasj olie maken uit zelf gemaakte hasj

Hoe maak je zelf eenvoudig hasj olie? In de vorige blog vertelden wij je hoe je eenvoudig en betrouwbaar zelf hasj kunt maken, het liefst uit eigen gekweekte wiet! In deze blog gaan we verder en leggen we je uit hoe je in een klein aantal stappen eenvoudig hasjolie kunt maken uit je eigen, verse hasj!

Wij beperken ons hiervoor tot de Rosin Tech-manier van hasjolie maken, aangezien we hasj als uitgangspunt nemen. Er zijn nog vele typen hasj olie die je zelf kunt maken, zoals Butaan Hasj Olie (BHO), Alcohol Hasj Olie (AHO), Budder en Moon Rock.

Wat is het verschil tussen wietolie en hasj olie?

Maar eerst gaan we nog even in op het verschil tussen wietolie en hasj olie. Want hoewel bijna hetzelfde, zijn er toch verschillen die van subtiel tot heftig kunnen zijn voor de gebruiker!

Hasj olie lijkt op honing, omdat het niet de groene plantendelen bevat, die wel in wietolie voorkomen. Er is ook geen sprake van het verdunnen in een draagolie, waardoor de mogelijkheden van gebruik veel groter zijn dan bij wietolie het geval is. Maar hasj olie is vooral sterker en potenter dan wietolie, dus is het wel opletten geblazen, wanneer je het gaat gebruiken!

Hasjolie via de Rosin-Tech methode

Het mooie aan de Rosin-Tech methode om hasjolie te maken, is dat het heel eenvoudig is en ook veilig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van licht ontvlambare of explosieve oplossingsmiddelen. Je hebt ook geen aparte extractie-apparatuur zoals een cannolator of buizenhouders voor butaangas nodig. Verder is Rosin-tech hasjolie ook volledig vrij van residuen van oplosmiddelen, waardoor het één van de schoonste cannabis-extracten is, die er bestaat.

Nadeel is dat je per keer slechts kleine hoeveelheden hasj olie kunt produceren. Echter doet deze olie of extract in kwaliteit niet onder voor de hoogste kwaliteit BHO extract!

Hoe werkt de Rosin-tech methode?

Rosin is de Engelstalige naam voor colofonium of pijnhars, die wordt verkregen door de hars van dennenbomen onder druk te verhitten, tot er een broze, harde substantie overblijft, die soms lijkt op oranje of geel gekleurd glas. Deze hars wordt gebruikt als grondstof voor zeep, in vernissoorten en als onderdeel van verschillende harsen en plakmiddelen. Het is precies deze techniek die je gebruikt om hasjolie-concentraat te maken, vandaar de naam Rosin-tech.

Wat heb je nodig om hasjolie via Rosin-tech extractiemethode te maken?

We zagen eerder al dat de Rosin-tech manier werkt volgens twee principes, namelijk hitte en druk.

Het mooie aan deze techniek is dat je kleine gebruikshoeveelheden hasjolie van uitstekende kwaliteit kunt produceren met gebruik van apparaten die je veelal in huis hebt, of makkelijk en goedkoop kunt aanschaffen. Zo kun je in onze BHO Shop alles om te dabben kopen, van stijltangen, Dab Rigs, tot BHO potjes. Verder hebben wij in onze Dutch Headshop alles wat je nodig hebt om zelf hajs te maken.

De benodigdheden:

 • Zelfgemaakte hasjiesj. Hoe je dit zelf kunt maken, lees je terug in onze blog “Makkelijk en effectief hasjiesj maken voor hasjolie
 • Een stijltang of strijkijzer, maar wij bevelen een stijltang aan, omdat de druk heel makkelijk te controleren is en verhitting van twee kanten gebeurt, wat de extractie van hasjolie bevordert
 • Rosin zakjes om de hasj in te doen
 • Bakpapier uit de supermarkt, om het extract mee op te vangen
 • Geduld en de wil om te experimenteren, want het is bij de Rosin-methode altijd uitproberen welke temperatuur en druk per partij hasj de beste opbrengst oplevert

Zo ga je te werk

 • Verpak de hasj in 1 of 2 rosin-zakjes, maar doe ze niet te vol. De zakjes moeten plat kunnen voor maximaal contact met de stijltang
 • Doe de stijltang in het stopcontact en op de laagste temperatuur
 • Neem een stuk bakpapier van ongeveer 20 bij 20 cm en vouw dat over het rosin-pakketje met hasjiesj heen
 • Plaats het in bakpapier omhulde Rosin-pakketje tussen de warme stijltang en druk gedurende ongeveer 3 tot 7 seconden, niet te hard, tot het hoort sissen en de hasjolie over het bakpapier heen stroomt
 • Haal het pakketje hasj uit het bakpapier. Je kunt er eventueel een tweede persing uit proberen te krijgen. De honingkleurige olie op het bakpapier is de kostbare hasjolie
 • Het werkt het best om de druk die je op de tang uitoefent langzaam op te voeren, zo krijg je de meeste olie uit je hasj!

Rosin-tech hasjolie maken is net als koken

Zoals we al aangaven, is het maken van Rosin-hasjolie een kwestie van geduld. Eigenlijk kun je dit proces het beste vergelijken met het leren koken van een recept. Het is een kwestie van leren welke hoeveelheid hitte, druk, dikte van het Rosin pakketje hasj of wiettoppen, het beste werkt.

In de regel geldt dat de temperatuur en druk voor hasj lager zijn dan voor versnipperde cannabis bloemen, omdat de hasj uit zuivere trichomen of harsklieren bestaat. Wietbloemen bevatten naast de terpenen- en cannabinoïden-rijke trichomen veel plantmateriaal, dat als het ware als een soort hittebuffer werkt. Om toch door alle plantmateriaal heen de olie uit de trichomen te laten smelten, daarom extra hitte en druk nodig en waarschijnlijk ook meer tijd.

Welke temperatuur is ideaal voor Rosin-tech extract?

Voor extractie uit pakketjes pure hasj, zoals wij hier hebben beschreven, is de consensus dat de ideale temperatuur onder de 95 graden Celsius ligt. Vandaar dat je de laagste stand van een stijltang gebruikt die veelal rond de 80 graden ligt. Het gebruik van een digitale thermometer is daarom geen slecht idee!

Wanneer je gebruik maakt van versnipperde wiettoppen in plaats van hasj, werkt een temperatuur van maximaal 95 graden wellicht beter. Maar nogmaals, het is proberen wat voor jou het beste werkt! Veel hogere temperaturen zijn over het algemeen niet aan te raden, want dan beginnen bepaalde terpenen te koken en te verdampen. Dit komt de smaak en de nuttige eigenschappen van je extract niet ten goede.

Nu je je kostbare hasjolie hebt verkregen, is de vraag: wat kun je er zoal mee? Eigenlijk alles: je kunt het roken, dabben, vermengen door eten.

Voordeel is dat het niet de sterke smaak van wietolie heeft en aangezien er geen draagolie zoals olijfolie in voorkomt, krijg je bij het dabben en roken geen schadelijke, vieze rookontwikkeling. Zo geniet je optimaal van de smaak en het aroma van je favoriete wietras!