Om de website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Ik ben 18+ Ik ben nog geen 18 jaar.
Terpenenshop

Terpenenshop

Terpenen kopen? Ruime keuze uit pure terpenen en terpeen producten!

Terpenen kun je nu ook online kopen in de uitgebreide gezondheidswinkel van onze Smartshop Rotterdam. Deze belangrijke en uiterst nuttige plantbestanddelen bieden we niet alleen aan als pure terpeen isolaten, maar ook als compleet terpenen profiel zoals deze in een bepaalde cannabisplant gevonden wordt.

Wat zijn terpenen?

Terpenen, die ook wel bekend staan als isoprenen, zijn van plantaardige afkomst en kunnen als natuurlijk ingrediënt in talloze planten worden gevonden, waaronder ook cannabisplanten (hennep en wiet). Deze grote groep van organische moleculen, die van nature in planten worden gevormd, kunnen in uitzonderlijke gevallen ook van dierlijke afkomst zijn, zoals bij sommige insecten als termieten en enkele rups- en vlindersoorten is waargenomen.

Zo kunnen sommige rupsen bij dreigend gevaar een gevorkt orgaan (osmeterium) uitsteken, waardoor vijanden door de stank van de vrijgekomen terpenen worden verjaagd. Ook beschikken sommige waterkevers over de eigenschap dat ze bepaalde terpenen kunnen afscheiden waardoor schadelijke vijanden worden verdreven.

Sterk geurend aroma van terpenen

Terpenen, die bekend staan om het sterk geurende aroma dat ze veroorzaken, bieden een beschermende functie voor planten. De krachtige geuren kunnen schadelijke bacteriën, schimmels, planteneters (herbivoren) en andere ongewenste gasten verjagen, zodat ze de plant niet kunnen aantasten.

In plaats van de natuurlijke vijanden van de plant af te schrikken, kan de geur van bepaalde terpenen er ook voor zorgen dat waardevolle insecten worden aangetrokken. Dit kan van groot belang zijn voor de bestuiving van planten. Naast deze belangrijke functie bieden ze nog vele andere nuttige biologische functies, waaronder bijvoorbeeld de bescherming tegen krachtig zonlicht.

Terpenen zijn waardevol voor plant en mens

Naast dat terpenen ervoor zorgen dat de plant gezond kan blijven, hebben terpenen ook veel nuttige toepassingen als geur- en aromastof, maar ook in essentiële oliën en cosmetica, bijvoorbeeld waar het de opname van huidlotions bevordert. Ook hennep- en wietplanten beschikken over grote concentraties van deze nuttige terpenen en bieden daarom vele voordelen.

Verschil tussen een terpeen, terpenol en terpenoïde

Terpenolen (alcoholen) en terpenoïden (isopropenoïden) zijn afgeleide groepen van terpenen. Ze beschikken, in tegenstelling tot terpenen die uit enkel koolstof en waterstof (eenvoudige koolwaterstof) bestaan, over aanvullende functionele verbindingen met alcohol, aldehyde of keton-groepen. De drie termen worden veelal door elkaar gebruikt.

Terpenen behoren tot de grootste groep plantenstoffen

Terpenen behoren tot de verreweg grootste groep plantenstoffen en onderzoekers hebben inmiddels 48.000 structuren ontdekt, waarvan 8.000 tot terpenen worden gerekend en 40.000 tot terpenoïden. Ondanks dat al deze structuren wisselend zijn, hebben ze allemaal dezelfde centrale precursor (uitgangsstof). Deze biologische voorloper, die bekend staat als isopentenyldifosfaat, of afgekort IPP, bestaat uit vijf koolstofatomen en wordt gevormd uit azijnzuur.

Indeling van terpenen

De indeling van terpenen geschiedt op basis van het aantal koolstofatomen waaruit ze zijn opgebouwd. Dit wordt aangeduid met de letter C. Het voorvoegsel dat in de namen aanwezig is, is gebaseerd op het aantal terpeen eenheden waarmee de molecule wordt opgebouwd. Zo behoren de hermiterpenen tot halve terpenen met vijf koolstofatomen (C5) en staat het woord "mono" in monoterpenen voor het getal 1. "Sesqui" staat voor 1,5, "di" voor 2 en "tri" voor 3.

 • Hemiterpenen (C5)
 • Monoterpenen (C10)
 • Sesquiterpenen (C15)
 • Diterpenen (C20)
 • Sesterterpenen (C25)
 • Triterpenen (C30)
 • Sesquarterpenen (C35)
 • Tetraterpenen (C40)
 • Polyterpenen (>C40)

Mono- en sesquiterpenen zijn een belangrijk ingrediënt van de essentiële olie waarover de plant beschikt, terwijl terpenen die over een hoger aantal koolstofatomen beschikken, hoofdzakelijk te vinden zijn in hars, was en rubber. Een voorbeeld hiervan is isopreenrubber, een polyterpeen met meer dan veertig koolstofatomen.

Een voorbeeld van een tetraterpeen met 40 koolstofatomen is β-caroteen (bèta-caroteen), een bekend bestanddeel van wortelen. Bekende voorbeelden van monoterpenen met 10 koolstofatomen zijn myrceen, pineen en sabineen, die alledrie in cannabis te vinden zijn. Myrceen is daarnaast tevens een bekend ingrediënt in hop, pineen in dennenharsen en sabineen in kamille.

Wat is de biologische functie van mono- en sesquiterpenen?

Mono- en sesquiterpenen, die zich kenmerken door hun krachtige aroma, vormen een nuttig ingrediënt in de etherische olie van planten. Deze vluchtige olie, die in diverse delen van de plant gevormd wordt, verspreidt een overheersende geur die onder andere bij warmte wordt vrijgegeven.

Deze typerende geur van de terpenen blijft als een waas rondom de plant hangen waardoor allerlei ongewenste vijanden, zoals schimmels, parasieten, bacteriën en schadelijke insecten verdreven worden. Speciale geuren van terpenen kunnen daarnaast ook de functie hebben dat ze juist nuttige insecten aantrekken. Zo vinden sommige insecten die van belang zijn voor de bestuiving van de plant, de bewuste geur juist zeer aangenaam en worden erdoor aangetrokken.

Ook kan de geur van een terpeen dienen als hulpmiddel bij een eventuele aanval van een ongenode gast. Door het uitscheiden van een bepaalde geur tijdens een aanval, wordt een natuurlijke vijand van de ongewenste indringer gealarmeerd, waardoor de indringer op tijd kan worden uitgeschakeld en grote schade aan de plant wordt voorkomen.

Lange geschiedenis in de gezondheidskunde

Ondanks dat onderzoekers pas vrij recent een grote groep terpenen in kaart hebben gebracht, wisten de Chinezen al ruim 3000 jaar v.Chr. dat de etherische oliën in planten en kruiden over vele nuttige eigenschappen voor de gezondheid beschikken.

Etherische oliën worden al van oudsher gebruikt voor gezondheidsbevorderende doeleinden. De echte meesters in de toepassingen van deze waardevolle oliën waren de oude Egyptenaren die nauwlettend gevolgd werden door allerlei geïnteresseerde artsen vanuit de wijde omgeving die de effecten wilden bestuderen.

In een geschrift uit de 12de eeuw beschrijft Arnaldus de Villa Nova de distillatie van een extract uit salie en rozemarijn. De gewonnen olie noemde hij oleum mirabile (wonderbaarlijke olie). Verder zijn er in 1950 ruim 60 verschillende etherische oliën beschreven die te vinden zijn in de Neurenbergse editie van de Dispensatorium Valerii Cordi.

Nuttige effecten van terpenen 

In de huidige tijd nemen etherische oliën nog steeds een zeer belangrijke plaats in en worden ze massaal toegepast in de voedings- en levensmiddelen industrie en vormen ze een belangrijk ingrediënt in cosmetica producten, waaronder parfums en crèmes.

Daarnaast zijn ze van grote waarde in de traditionele gezondheidskunde en alternatieve kruidenkunde, zoals bijvoorbeeld bij aromatherapie en wordt er veelvuldig onderzoek verricht naar de  kenmerken van terpenen.

Zo hebben onderzoeken vastgesteld dat bepaalde terpenen uit plantenextracten die zijn toegevoegd aan huidverzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld zalf, huidolie, balsem of massageolie, de waardevolle eigenschap bezitten om de overige actieve ingrediënten beter door de huid te laten doordringen. Door het diep doordringend effect wordt een zeer effectieve opname mogelijk.

Nuttige terpenen in hennep en wiet

Terpenen die in hennep en wiet aanwezig zijn beschikken, net als de aanwezige cannabinoïden in deze planten uit het cannabisgeslacht, over diverse nuttige eigenschappen.

Een groot verschil tussen beiden is dat cannabinoïden uitsluitend in cannabisplanten (en slechts in enkele andere planten) voorkomen en terpenen in duizenden verschillende soorten planten en kruiden aanwezig zijn.

Sommige onderzoekers veronderstellen een belangrijke samenwerking tussen terpenen en fytocannabinoïden

Onder verschillende wiet- en henneponderzoekers bestaan vermoedens dat terpenen de werking van fytocannabinoïden kunnen beïnvloeden. Deze modererende werking noemen ze het entourage effect. Het entourage effect zou ook verklaren waarom bijvoorbeeld een Sativa wietsoort met een evenhoog THC-gehalte als een Indica soort, toch een ander effect heeft. Hoewel veelbelovend, moet dit effect nog door klinisch onderzoek worden bevestigd. 

Terpenen als supplement bij olie uit wiet en hennep: er zijn ruim 120 soorten terpenen in cannabis

Inmiddels zijn er al minstens 120 verschillende terpenen in cannabis ontdekt. Deze terpenen zijn in de kleverige harsklieren, ook wel trichomen genoemd, van de plant gevonden. Niet iedere cannabisplant beschikt over dezelfde concentratie en verhoudingen, dit verschilt per plant.

De vorming van terpenen wordt beïnvloed door allerlei omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld het klimaat, de bodemgesteldheid of de leeftijd van de plant.

Ook is het tijdstip van de dag van belang voor de aanwezigheid van het aantal terpenen. Doordat de vluchtige oliën uit de plant door warmte verdampen, zal de plant aan het eind van de middag minder terpenen bevatten dan vroeg in de ochtend.

Terpenenprofielen aanvullen via onze Terpenenshop

Al met al betekent dit dat veel van de oorspronkelijke terpenen al uit het plantmateriaal en de olie zijn verdampt, tegen de tijd dat je je wiettoppen, CBD olie of wietolie gebruikt. Daarom kan het verstandig zijn het oorspronkelijke terpenenprofiel van je hennep- of cannabis materiaal weer aan te vullen in onze Terpenenshop!

Terpenenprofiel in cannabisplanten

Cannabisplanten hebben terpenenprofielen die vaak een grote concentratie ß-caryofylleen bevatten, of afgekort BCP. Deze sesquiterpeen speelt een zeer grote rol speelt bij het totstandkomen van de geur en de smaak van de plant.

Andere terpenen, terpenolen en terpenoïden die in hennep- en wietplanten gevonden kunnen worden, zijn myrceen, limoneen, linalool, pineen, borneol, fytol, nerolidol, cineol (eucalyptol), careen, pulegon, sabineen, terpineol, humuleen en caryofylleen oxide.

Terpenen koop je makkelijk online bij Apollyon

Bij Apollyon vind je een groot assortiment in headshop-, smartshop- en seedshop producten. Je kun gemakkelijk online kopen en profiteer daarbij van:

 • Gratis verzending vanaf 49 euro in Nederland, 100 euro buiten Nederland
 • Voor 16:00 uur besteld, dezelfde dag verzonden
 • Leukste assortiment van de Benelux
 • Veilig bestellen in de beveiligde betaalomgeving
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.