Welke San Pedro cactussen kun je kopen in de Smartshop

Wie graag zelf de kracht van een mescaline trip met de bekende San Pedro cactus (Echinopsis pachanoi) wil ervaren, moet eerst aan het plantmateriaal komen. Welke San Pedro cactussen kun je kopen in de Smart shop?  

De Smart Shop biedt drie keuzes: zelf de cactus opkweken via zaadjes, een stuk cactus kopen of de zaadjes bestellen. In dit blog artikel gaan we in op alle drie mogelijkheden en vertellen we je ook over de voor- en nadelen bij elke optie.

Hoe kweek je San Pedro cactussen uit zaadjes?

De meest voor de hand liggende manier om deze magische cactus op te kweken, is via zaadjes die bij  veel smartshops te koop zijn. Let wel op dat je een betrouwbare leverancier kiest, omdat er soms andere cactus zaadjes in het pakje zitten. Voordat je begint met inzaaien, is het wel verstandig een aantal voorbereidingen te treffen.

De samenstelling van de grond is belangrijk

Hoewel deze cactus niet veel eisen stelt, is een goede afwatering en luchtige grond wel belangrijk. Daarom vertellen we je nu meer over de optimale samenstelling van de benodigde grond.

Potgrond zonder mest is op zich al prima, maar het is verstandig de biologische variant te gebruiken, omdat je op een gegeven moment de cactus zult willen consumeren via een brouwsel. Door biologische potgrond te gebruiken, krijg je geen restanten bestrijdingsmiddelen naar binnen!

Nog beter is als de potgrond veenmos bevat, omdat dit de grond luchtig maakt. Maak de mix noch luchtiger en compleet door er perliet door te mengen, zodat je een mengsel van 50% perliet en 50% potgrond krijgt.

Wie heel secuur te werk gaat, zal ervoor kiezen de grond eerst te steriliseren door het in een bakje bedekt met plastic folie te stomen in een pannetje gedurende ongeveer een half uur. De oven of de magnetron zijn ook geschikte alternatieven. Dit doodt alle aanwezige schimmels en bacteriën in de grond, die de kwetsbare zaailingen kunnen doden.

Daarna kun je het mengsel in een bakje van ongeveer 10 cm diep doen, waarbij je de bovenste 6 cm vrij laat, zodat de jonge plantjes ruimte hebben om te groeien. Een kweekkast is natuurlijk nog beter! In een bakje van 10 bij 20 cm passen enkele tientallen zaadjes.

Het ideale vochtniveau en temperatuurbereik voor ontkiemen

Bevochtig het mengsel van perliet en potgrond met chloorvrij water, bijvoorbeeld drinkwater uit een flesje, tot het zo vochtig is dat het niet druipt. Je kunt dit testen door een handvol van deze kiemgrond uit te knijpen. Als er water eruit druipt, is het net te nat. Doe de zaadjes in het bakje en wikkel het goed om met de folie als je geen gebruik maakt van een kweekkast.

De ideale temperatuur overdag ligt rond de 23 C, waarbij 20 en 30 graden de onder- en bovengrens zijn. Let wel op dat bij temperaturen boven de 23 graden de kans op schimmels toeneemt, vooral wanneer de grond niet is gesteriliseerd. Verder mag de bak niet in direct zonlicht staan.

Een goed evenwicht in vochtgehalte is belangrijk

Na ongeveer 10 dagen zullen de zaadjes ontkiemen. Gebeurt dit niet, dan kan het zijn dat de grond te droog is, waardoor het nodig is wat extra water te sproeien. Als de zaailingen gaan rotten, is het vochtgehalte te hoog. Dit kan worden opgelost door gaten te prikken in de folie van de bak, of de kweekkast open te doen, waardoor er vocht verdampt.

Het is eigenlijk de kunst een evenwicht te vinden in het vochtgehalte: teveel en de kans op schimmels en rotting nemen toe, te weinig en de kiemplantjes drogen uit.

Hoe ouder de plantjes worden, hoe lager het vochtgehalte in de bak, tot de folie er helemaal van af kan. Wanneer de plantjes twee maanden oud zijn, hoeft er slechts om de twee dagen te worden gewaterd.

San Pedro Cactus planten kopen of vermeerderen uit een bestaande plant?

De San Pedro is zoals eerder gezegd niet veeleisend. In koude klimaten zoals Nederland, houd je de cactus in een bloempot, binnenshuis in potgrond en een pot die goed afwatert. Deze cactus kun je liever niet elke dag water geven, want hij houdt niet van grond die te nat is.

Voor wat de samenstelling van de grond betreft, geldt dat je dezelfde ingrediënten gebruikt als die in de zaaigrond , alleen moet het gehalte aan perliet in het mengsel omlaag van 50% naar 30%.

Je kunt de cactus vermeerderen door hem midden door te zagen als hij eenmaal een lengte van ongeveer 50 cm heeft bereikt. Het gedeelte van 30 cm is overigens de standaard dosis voor een ceremonie en is daarom geschikt om te gebruiken. Dit is ook de reden waarom je in onze Smartshop een stuk cactus San Pedro Macrogona van deze lengte kunt kopen.

Uit het deel dat in de aarde is achtergebleven, verschijnen na verloop van tijd één of twee knopjes.  Deze kan men op twee manieren gebruiken. De eerste manier is één of beide te laten uitgroeien tot nieuwe stammen en daar eventueel stukken van te gebruiken in de toekomst. Een tweede optie is ze af te zagen bij de oorsprong en ze te planten als nieuwe cactussen. Belangrijk is wel de snede eerst te laten drogen, voor het stukje cactus in de aarde te plaatsen. Doe je dit niet, dan riskeer je infecties met schimmels en bacteriën in de verse snede. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een open wond waar nog geen korst overheen is gegroeid ter bescherming tegen infecties.

Ontkiemde cactussen in pot bestellen

Tot slot kun je ook ervoor kiezen een kleine cactus plant in een potje te bestellen. Dit heeft een aantal voordelen.

In de eerste plaats hoef je niet alle stappen te doorlopen om zelf zaadjes te planten, wat veel tijd en moeite scheelt. Ten tweede weet je wat je koopt, aangezien sommige leveranciers onbetrouwbaar zijn en niet altijd de juiste zaden verkopen. In de derde plaats win je ook de tijd die het kost om de cactus tot dit formaat te laten groeien, wat al gauw meer dan een jaar kan schelen.

Welke optie je ook kiest, in de Smartshop Rotterdam van Apollyon hebben we ze allemaal: kant-en-klare cactus stukken, zaden en cactusjes in potjes. Zo ben je verzekerd van een goed product voor je eigen San Pedro ceremonie. Ze zijn zowel online als in onze winkel in Rotterdam verkrijgbaar.