Hasjolie maken - het proces

Wil je zelf wietolie of hasj olie maken? CBD olie kun je overal kopen, maar hasj olie niet. Deze olie moet je zelf maken. Wij van Apollyon bieden alles wat je nodig hebt voor zelf hasj olie maken. In deze blog lees je alles over hasj olie maken: dit is het proces. Op zoek naar benodigdheden voor hasj olie maken? Bekijk dan ook ons assortiment voor Mediwietolie maken, je vindt ook complete sets. Je komt hasj olie ook tegen onder de term “BHO (Butaan Hasj Olie). Hierbij is butaan gebruikt in plaats van de meer gangbare alcohol. Het gaat bij alle soorten cannabis olie erom een extract van wiet te maken. In dit artikel behandelen we het proces van hasj olie maken met alcohol.

Verschil tussen wietolie en hasj olie

Voor we in het proces duiken, is het goed om het verschil tussen wietolie en hasj olie te weten. Wietolie wordt gemaakt van wiet toppen die met een ginder fijngemalen worden. Hasj is al een extract van de toppen, waardoor je er minder van nodig hebt. Ga je hasj kopen in de coffeeshop met als doel om er hasj olie van te maken? Koop dan wat hardere hasj, deze kun je makkelijker verkruimelen.

Stap 1: hasj verkruimelen in een vijzel

Gebruik een vijzel om hasj te verkruimelen. Je kunt hier het beste een nieuwe vijzel voor aanschaffen, de hasj zal namelijk wel zijn geur nalaten. Bovendien kun je de hasj na het verkruimelen in de vijzel laten zitten.

Stap 2: alcohol bij de hasj toevoegen

Je kunt de alcohol in de vijzel toevoegen, maar je kunt de verkruimelde hasj ook in een glazen pot met alcohol doen. De alcohol moet de hasj volledig bedekken. Je laat dit ongeveer 10 minuten staan, en roer het één of enkele keren door zodat alle werkzame stoffen in de alcohol oplossen.

Stap 3: hasj olie filteren

De hasj filteren doe je eenvoudig met een koffiefilter. Plaats een filter op een schone glazen pot of hittebestendige kom en filtreer de stukjes hasj uit de oplossing.

Stap 4: indampen

Je hebt het hasj extract eigenlijk al gemaakt, maar de alcohol moet er nog uit. Belangrijk om te weten:

  • Doe het indampen buiten of in een goed geventileerde ruimte. Het is namelijk erg ongezond om alcoholdampen in te ademen.
  • Alcohol is zeer licht ontvlambaar. Het verwarmen doe je dus altijd elektrisch en niet met open vuur van een gasfornuis. Zorg er tijdens het verwarmen ook voor dat er geen ander open vuur aanstaat, denk aan kaarsen of sigaretten.
  • Je verwarmt de pot of kom waar de hasj olie inzit niet rechtstreeks, maar je doet dit au bain-marie. Je plaatst de pot of kom in een pan met water en houdt dit water onder het kookpunt. Alcohol verdampt al bij 80 graden Celsius, dus heter dan dat is niet nodig. Je kunt ook een flessenwarmer voor wietolie

Roer af en toe door de vloeistof. Als je geen belletjes meer ziet in de vloeistof dan ben je klaar en is alle alcohol eruit verdampt. Je hebt nu pure hasj olie gemaakt!

Stap 5: verdunnen

De hasj olie die je gemaakt hebt is zeer sterk. Als je de hasj olie zo wilt gebruiken, kun je deze in een potje doen. Veel mensen kiezen ervoor om net iets verder te gaan met hasj olie maken: dit is het proces om verdunde hasj olie te maken. De meeste mensen zullen namelijk niet de onverdunde olie willen, maar een basisolie toe willen voegen. Bij het verdunnen blijf je de hasj olie verhitten en voeg je al roerend olijfolie toe. Een gebruikelijke verhouding is één deel hasj olie met vier delen olijfolie. Je voegt dus ongeveer vier keer zoveel olijfolie toe aan de hasj olie die je hebt.

Stap 6: decarboxyleren

Hasj olie verwarm je bij het indampen korter dan wietolie. Om THC uit de wiet te halen is verhitting nodig. Bij hasj olie vindt die verhitting in deze stap plaats. Zowel in wiet als hasj zit THCa (tetrahydrocannabinol-zuur). Door deze stof te verhitten ontstaat de stof waar je high van wordt: THC. Het proces van omzetten door verhitten wordt decarboxyleren genoemd. Je kunt deze stap met onverdunde hasj olie vóór stap 5 doen en met verdunde olie doe je het erna. Het decarboxyleren van hasj olie doe je in een voorverwarmde oven op 115 graden. Na een uur in de oven zou de THCa omgezet moeten zijn in THC.

Stap 7: afvullen

Als je hasj olie puur gebruikt, is het te stroperig voor een pipetflesje. Verdunde hasj olie zal in de meeste gevallen wel met een pipetflesje gedruppeld kunnen worden. Voor onverdunde wiet- of hasj olie gebruikt men vaak een injectiespuit zonder naald.

Alcohol voor hasj olie maken

De alcohol die je voor wietolie gebruikt, dient van een kwaliteit te zijn die geschikt is voor voeding. Alcohol zoals Vodka bevat een te laag alcoholpercentage waardoor je met het indampen erg lang bezig bent en er suikers en smaakstoffen in de hasj olie achterblijven.

Wietolie maken met een stijltang

Een alternatief voor bovenstaand omschreven proces voor hasj olie maken is rosin hasj olie maken. Je kunt rosin hasj- en wietolie maken met een stijltang. Er bestaat ook een professionele rosin pers voor, deze kun je kopen indien je geen stijltang hebt of dit vaker wilt doen met professionele middelen. Rosin maken is een goede manier van wietolie maken zonder alcohol. Je maakt rosin als volgt:

  1. Je dient eerst de wiet of hasj in een filter of theezakje te stoppen.
  2. Daarna doe je dit zakje tussen een dubbelgevouwen stuk bakpapier.
  3. Je perst dit nu in de stijltang op ongeveer 170 graden Celsius gedurende een halve minuut.
  4. Het rosin concentraat blijft op het bakpapier achter. Pers nogmaals op een nieuw stuk en herhaal dit ongeveer drie keer.

De rosin moet je nog decarboxyleren in een hittebestendige kom in de oven op 100 graden Celsius voor ongeveer 20 minuten. Je kunt de olie die je nu hebt weer verdunnen met olijfolie.

Hasj olie maken van knipafval

Als je zelf wiet kweekt, zul je ongetwijfeld knipafval overhouden. De grote bladeren van de wiet kun je laten liggen, maar de kleine blaadjes en stukjes van de toppen die je overhoudt, zijn de ideale basis voor wietolie. Voor wiet zul je meer alcohol nodig hebben, het voordeel is wel dat je niet hoeft te decarboxyleren omdat het indampen al een uur duurt waardoor de THC al vrijkomt.

Hasj olie kopen

Je kunt hedendaags geen hasj olie kopen. Wanneer je hasj olie wilt, moet je het dus zelf maken. Omdat er ook aardig wat mensen zijn die hasj olie medicinaal gebruiken, zijn er steeds meer handige producten op de markt. Hasj olie maken: dit is het proces waarmee je hasj olie kunt maken, maar er zijn meer mogelijkheden. Bekijk ook de Cannolator van stichting Mediwiet waarmee je met 50% minder alcohol in 2 uur wietolie kunt maken.