Grinderloos wiet brokkelen

Voordat je wiet kunt roken of vapen, zul je het fijner moeten maken wanneer je dit koopt. De nummer één meest gebruikte tool hiervoor is de grinder. Ook wel bekend onder de naam crusher, cruncher en kruimelaar. Als je geen grinder hebt, dan moet je deze zeker kopen. Maar, stel je bent op een plek zonder grinder, maar mét goede wiet, hoe maak je deze dan fijn? Wiet brokkelen: welke manieren zijn er? Uiteraard kun je je handen gebruiken, maar is er niet een meer praktische methode? Wij van Apollyon leggen je enkele mogelijkheden voor.

Wat doen als je geen grinder hebt?

Wiet vermalen zonder grinder vergt wat innovatief en out of the box denken. Hier komen de top 10 manieren voor wiet fijn maken zonder grinder. Sommige manieren zijn meer geschikt voor volledig droge wiet, terwijl andere methodes ook gebruikt kunnen worden voor wiet dat nog een beetje vochtig is. Hoe fijn moet wiet zijn? Je moet geen harde stukjes meer voelen en takjes en wiet zaden moet je eruit kunnen halen.

1. Pepermolen

Als de ginder de nummer één tool voor wiet verkruimelen is, dan is een pepermolen de nummer twee. Haal de peper eruit en maak de pepermolen goed schoon. Je wilt geen peper in je joint of pijpje. De pepermolen is alleen geschikt voor droge wiet. Haal eerst de takjes er zoveel mogelijk uit en doe de stukjes in de pepermolen. Malen maar en je zult zien dat er prachtig fijne wiet aan de onderkant uit komt. Bon appetit! Je moet naderhand de molen nog wel goed schoonmaken en je kief verzamelen. Anders kan het zijn dat je eten de dagen daarna wat specialer smaakt dan je gewend bent.

2. Vijzel

Je kunt je voorstellen dat voor de uitvinding van de grinder de oude volken vijzels gebruikten voor het vermalen van de wiet. Met een vijzel kun je dus prima je wiet fijner maken. Een ruwe vijzel is beter dan een gladde. Maar, de ruwe vijzel eerst goed schoonmaken en wachten tot deze droog is voor je de wiet erin doet. Ook hierbij moet de wiet droog zijn, hoewel het wel iets minder belangrijk is dan bij de pepermolen. Heb je geen pepermolen en ook geen vijzel? Laten we dan terug gaan naar hoe men in de steentijd misschien een jointje hebben gedraaid.

3. Twee stenen

We bevinden ons in het jaar 1900 v. Chr. wanneer twee oermensen samen een jointje willen roken. De grinder of überhaupt metalen voorwerpen bestaan nog niet. Gelukkig hebben ze twee stenen, 1 grotere om de wiet op te leggen en een kleinere om mee te malen. Wat kun je ervan leren? Er is altijd wel iets in de buurt waarmee je je wiet beter kunt vermalen dan tussen je vingertoppen.

4. Zeef, vergiet of rasp

Terug de keuken in, want je hebt geen vijzel en geen stenen en je wiet is te vochtig voor de pepermolen. In het keukenkastje kun je een zeef of vergiet vinden. Zeker een metalen zeef kan goed werken. Je kunt de wiet boven een kommetje zeven. Een metalen zeef werkt veruit het beste, want deze snijdt als het ware nog een beetje. Met een rasp kan het ook, maar pas op voor je vingers! Een rasp kan heel scherp zijn. Kies een middelfijn deel van de rasp als je grove of hele fijne zijdes hebt. Met deze methode gaat het niet alleen om wat onderuit de zeef, het vergiet of de rasp komt. Afhankelijk van hoe fijn de zeef is, is dat alleen het kief. Als je hasj wilt maken, kan dit wel handig zijn. Doe de vermalen stukjes die niet door de zeef gaan in je joint en sprenkel de kief eroverheen voor een goede kick.

5. Mes en snijplank

Wiet brokkelen: welke manieren zijn er? Je kunt wiet ook fijner maken door het heel en fijn klein te snijden. Je pakt een mes en een snijplank. Ook voor nog wat vochtigere wiet is dit een goede en effectieve methode. Je kunt het beste een wat groter, scherp mes pakken. Of doe eens gek en pak de pizza snijder!

6. Glaasje en een schaar

Ben je niet thuis maar in een bar of kroeg? Dan is om een mes en snijplank vragen misschien wat gek. Maar, om een schaar vragen is vaak prima. Drink je glas leeg, doe de toppen erin en begin vervolgens met de schaar in het glas te knippen. Je hebt een soort handmatige grinder! Blijf knippen tot je mooie kleine stukjes hebt.

7. Blender of koffiemolen

Waarom niet gewoon de wiet in de blender of in een koffiemolen fijn hakken? Het kan wel, maar haal eerst de takjes en zaadjes eruit. Anders zou je deze ook fijnmalen, en die wil je er liever uit halen. Ook is de kans dat het te fijn wordt aanwezig, dus check het telkens tussen het malen door. Mocht je in een volledig lege ruimte zijn met alléén een blender, wiet en de rookbenodigdheden voor een joint, dan kun je het doen. Anders zijn bovenstaande methodes beter.

8. Wiet schudden in een beker of bakje

Als je onderweg bent, en je hebt goed droge wiet die je fijn wilt malen, dan is er nog deze optie. Niet ideaal, maar het kan werken. Doe in een plastic of houten bakje de met je handen al in kleinere stukken gebroken toppen. Doe enkele (schone) muntjes erbij in. Ga nu schudden tot het een fijner poeder is geworden. Met vochtige wiet werkt dit niet.

9. Hasj boven een vlam warm maken

Een beetje off-topic, maar niet minder belangrijk. Wanneer je hasj hebt die je wilt verkruimelen, kun je het even boven een vlam houden (niet erin) zodat het droger wordt en daarna makkelijker verkruimelt. Zachte hasj kun je niet verkruimelen. In plaats daarvan draai je er kleine bolletjes of zelfs een streng van welke je in je joint legt.

10. Pletten van wiet

Wanneer je nu nog niet je wiet fijn hebt kunnen maken en je vraagt je nog altijd af, “wiet brokkelen: welke manieren zijn er?”, dan is er een laatste redmiddel. Je stopt je wiet in een zakje, of tussen twee stukken papier. Vervolgens ga je met een hamer, een steen of zwaar object erop slaan. Hiermee plet je het en, wanneer je het papier eraf haalt, zie je dat het kleine stukjes zijn geworden. Het werkt wel het beste met echt droge wiet.

Tips bij wiet brokkelen

Je kunt wiet met je handen verkruimelen, maar onthoud dat al dat plakkerige spul dat je aan je handen krijgt niet in je joint gaat. Kruimel het dus niet te lang. En, ook niet vergeten, was eerst je handen. Bij alle bovenstaande methodes is het goed om een schoon werkblad te hebben of er een papier onder te leggen. Je zult waarschijnlijk wat morsen, en hiermee vang je het op een schone manier op. Je kunt vochtige wiet voorzichtig drogen met een aansteker, dit is een vorm van decarboxyleren. Maar, verhit het niet te lang en niet boven de 150 graden. Daarna gaat de smaak en THC verloren!

Grinder kopen, ook voor onderweg

Het assortiment van Apollyon heeft grinders voor iedere roker. Van een elektrische grinder voor de luie roker, tot een 4-delige of zelfs meer voor de ware connaisseur. Ook voor de roker die onderweg wil grinder zijn er mini-grinders of kaartgrinders. Bekijk het assortiment grinders en bekijk welke bij jou past. Ongetwijfeld dat er een fijne grinder voor je tussenzit. Wil je overleggen voor je een ginder koopt? Neem dan contact met ons op. We kunnen dan meteen andere vragen die je misschien hebt beantwoorden, of je advies geven bij een ginder kopen.