Om u het winkelen bij ons nog gemakkelijker te maken, maken wij gebruik van cookies. Als u onze website bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.
Menu
Om de website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.
Ik ben 18+ Ik ben nog geen 18 jaar.Myrceen, of β-myrceen, is een zeer nuttige monoterpeen die in cannabis voorkomt. Naast dat deze belangrijke terpeen in hennep en wietplanten aanwezig zijn, wordt het ook in ruime concentraties in verse mango's en in vele kruiden en planten zoals hop, rozemarijn en laurier gevonden.
De naam die deze monoterpeen draagt, is afkomstig van de plant Myrica salicifolia. De naam van deze plant is weer afkomstig van het Griekse woord myrike, dat staat voor fragrance (geur). Het geurende aroma doet denken aan de geur die munt, citroenen en rijpe mango's verspreiden.
Grote hoeveelheden myrceen kunnen echter een zeer scherpe, soms zelfs onaangename geur verspreiden, zoals bekend is bij de typische hop-geur in bier en de doordringende geur in wiet. Myrceen wordt onder ander gebruikt als grondstof voor de vervaardiging van diverse geurstoffen, waaronder het naar rozen geurende geraniol.
De terpeen myrceen beschikt over een zeer bijzonder kenmerk. Het is namelijk in staat het verzadigingsniveau van de cannabinoïde receptor type 1, ook bekend onder de afkorting CB 1, naar een maximaal niveau te verhogen. De CB 1 receptoren behoren tot het endocannabinoïden systeem en bevinden zich voornamelijk in het centrale zenuwstelsel in ons lichaam.
Dankzij deze unieke eigenschap is myrceen dan ook in staat de psychoactiviteit van THC (tetrahydrocannabinol) te versterken waardoor de gebruiker een intenser effect van deze plantaardige cannabinoïde ervaart. Bovendien zorgt het ervoor dat het effect van THC sneller intreedt en langer aanhoudt. Het is voor recreationele gebruikers van cannabis dan ook een goed advies om een klein uurtje voor het nuttigen van marihuana een mango te eten.
Myceen beschikt over een andere bijzondere eigenschap die door velen als ongewenst kan worden gezien. Wanneer een cannabisplant over meer dan 0,5% myrceen beschikt, kan na gebruik het bekende couch-lock effect optreden. Dit wil zeggen dat je jezelf sloom en loom voelt en de bank niet meer wilt afkomen. Werkzaamheden kunnen hierdoor belemmerd worden en belangrijke taken worden niet afgemaakt.
Dit couch-lock effect, dat bekend staat als een zwaar stoned gevoel, wordt vooral veroorzaakt door de zogeheten Indica wietsoorten, terwijl de Sativa soorten, waartoe ook hennep wordt gerekend, dit bijverschijnsel niet veroorzaken. Dit komt doordat Sativa planten over het algemeen een lager gehalte dan 0,5% myrceen bevatten.
Hoewel het couch-lock effect door veel gebruikers als ongewenst wordt ervaren, kan het juist een groot voordeel zijn. Juist voor zwakke mensen betekent het couch-lock effect een gedwongen moment van complete rust. Het is een bekend gegeven dat rust voor een sneller herstel na ziekten zorgt. Hierdoor wordt in de meeste situaties dan ook gekozen voor een Indica dominante cannabissoort.
Bepaalde stemmingssituaties zijn een uitzondering hierop en kunnen juist beter samengaan met Sativa dominante wietsoorten. Deze planten geven een meer energieke, opgewekte high in plaats van een loom en stoned gevoel.
Myrceen heeft een ontspannen effect. Daarnaast kan het worden toegepast als slaapopwekkend middel.
Een voor de plant belangrijke functie van myrceen, is dat ze over een signaalmolecule, een zogeheten feromoon, beschikken, waardoor belangrijke boodschappen kunnen worden overgebracht. Dit is ook een bekend verschijnsel dat bij honingbijen voorkomt. Wanneer de bijenkorf in gevaar dreigt te komen, verspreiden de bijen een agressieferomoon waardoor de werksters weten dat ze in de aanval moeten gaan.
Planten waarin de terpeen myrceen aanwezig is, kunnen zo'n waarschuwingssignaal afgeven wanneer er gevaar dreigt van een ongewenste indringer. Wanneer de geur van myrceen wordt verspreid, worden de natuurlijke vijanden van de indringer naar de plant gelokt waarna ze de schadelijke planteneter kunnen uitschakelen.
Myrceen wordt in grote concentraties in cannabis gevonden, maar komt ook in vele andere planten en kruiden voor. Zo is het een bekend ingrediënt in hop, laurier, rozemarijn en kamille. Ook wordt het gevonden in echinacea, zomeralsem, valeriaan en lavendel. Verder komt het voor in Spaanse pepers, gember, mango's, zwarte bessen en abrikozen.