Om de website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Ik ben 18+ Ik ben nog geen 18 jaar.

Fytol

Fytol, waarvan de Engelse benaming Phytol ook regelmatig wordt gebruikt, is een kleurloze diterpenol die afkomstig is uit de afbraak van chlorofyl (bladgroen). Ook cannabisplanten beschikken vaak over een percentage fytol. Een groot verschil met de meeste monoterpenen is dat fytol vrij weinig geur afgeeft. De milde geur van fytol doet denken aan jasmijn.

Fytol is de precursor voor vitamine K en E

Fytol is een uitgangsstof, ook wel precursor genoemd, voor de vorming van vitamine E en K. Doordat er een geel pigment in deze diterpenol aanwezig is, ontstaat er bij tincturen waarbij hitte wordt gebruikt, vaak een gele kleur. Dit komt doordat de aanwezige chlorofyl wordt afgebroken.

Fytol wordt door hydrolyse van bladgroen verkregen

Je kunt dit zelfde effect van het afbreken van chlorofyl ook waarnemen bij gras dat voor een bepaalde tijd wordt afgeschermd van licht. Door het ontbreken van licht verandert de kleur van het groene gras naar geel. Zonder licht kunnen planten namelijk geen chlorofyl, ook bekend als bladgroen, aanmaken.

De Duitse chemicus Richard Willstätter constateerde in het jaar 1909 dat fytol door hydrolyse (de afbraak door water) van bladgroen kan worden verkregen. In het jaar 1928 legde de Duitse chemicus FG Fisher de structuur van fytol vast.

Gebruikt als afschrikmiddel tegen roofdieren

Onderzoeken hebben uitgewezen dat insecten, zoals kevers en vlooien, fytol en zijn metabolieten (eindproducten) waaronder fytaanzuur, gebruiken om vijanden te verjagen. Deze verbindingen worden verkregen van gastheerplanten. Ook bestaat er indirect bewijs dat verschillende niet-menselijke primaten, in tegenstelling tot mensen, grote percentages fytol binnen krijgen door middel van het fermenteren van plantaardig voedsel.

Welke gezonde effecten heeft fytol?

Fytol helpt bij het verlaging van het cholesterolgehalte en kan effectief worden toegepast als slaapopwekkend middel. Hierbij wordt soms een combinatie met de terpeen linalool gebruikt.

 • Helpt bij verlaging van het cholesterol gehalte
 • Gebruikt als slaapopwekkend middel
 • Verhoogt GABA via SSADH remming

Fytol wordt verder toegepast in parfums, huidproducten, cosmetica, shampoos, zepen, voedingsmiddelen en reinigingsmiddelen. Jaarlijks wordt er wereldwijd gemiddeld 1 ton fytol verwerkt.

Chemische data van fytol

 • De chemische molecule formule van fytol luidt: C20H40O
 • De moleculaire massa komt uit op: 296,54 g/mol
 • De systematische naam is als volgt: (2E,7R,11R)-3,7,11,15-tetramethyl-2-hexadecen-1-ol

Natuurkundige waarden

 • Aggregatietoestand: Vloeibaar
 • Kleur: Kleurloos
 • Dichtheid: 0,850 g/cm³
 • Kookpunt: 203-204 °C
 • Goed oplosbaar in benzeen, ethanol, di-ethylether en chloroform
 • Fytol lost niet goed op in water

In welke planten en kruidensoorten kan fytol voorkomen?

Fytol kan gevonden worden in onder andere cannabis, jasmijn en in olijfbomen.

Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.