Om de website te bezoeken dien je 18 jaar of ouder te zijn.

Ik ben 18+ Ik ben nog geen 18 jaar.

Caryofylleen

Caryofylleen, of β-caryofylleen, wordt tot de sesquiterpenen gerekend en is een veelvoorkomend bestanddeel in allerlei planten en kruiden. De terpeen kan onder andere gevonden worden in cannabis, Thaise basilicum, kruidnagel, zwarte peper en hop.

Drugshonden sporen wiet op dankzij caryofylleen oxide

Net als veel andere terpenen is caryofylleen de veroorzaker van de typerende geuren van veel planten en kruiden. Zo veroorzaakt het in zwarte peper de pittige kruidengeur. In wiet is caryofylleen oxide het verantwoordelijke bestanddeel dat voor de kenmerkende en sterk overheersende geur zorgt waardoor dit component er tevens voor zorgt dat drugshonden in staat zijn om wiet te kunnen opsporen.

Uniek kenmerk dat zelden in de natuur voorkomt

De helder groen-geel gekleurde terpeen verspreidt een rijke kruidige aroma en is een waardevol ingrediënt in de etherische olie van een groot aantal planten. Voorbeelden hiervan zijn lavendelolie, cannabisolie, kruidnagelolie en ylang-ylang olie. Caryofylleen beschikt over een cyclobutaan ring, iets dat slechts sporadisch in de natuur voorkomt en zeker uniek is te noemen.

Caryofylleen kent twee structuur isomeren:

 • Een β-vorm - (bèta) - een bicyclische verbinding
 • Een α-vorm - (alpha) - α-humuleen of humuleen

Invloed op het endocannabinoïden systeem

Duitse onderzoekers hebben in het jaar 2008 geconstateerd dat bèta-caryofylleen in staat is zich te binden aan de cannabinoïde-receptoren die tot het endocannabinoïden systeem behoren en zich dus als een echte cannabinoíde gedraagt. In tegenstelling tot de plantaardige cannabinoïde THC die zich aan beide receptoren (zowel CB 1 als CB 2) bindt, reageert caryofylleen enkel op de CB 2 receptor in ons lichaam.

Doordat de terpeen geen affiniteit vertoont met de type 1 cannabinoïde-receptor CB 1, is het een niet psychoactief bestanddeel dat geen enkel stoned of high gevoel zal veroorzaken. Psychomimetische effecten zoals hallucinaties en paranoïde wanen zullen dan ook niet kunnen optreden.

 • Rustgevend
 • Ontspannend
 • Opbeurend

Patent isocaryofylleen

De biologische activiteit van de essentiële olie die gewonnen werd uit naaldbomen van boreale bossen, waaronder de olie van Pinus divaYicata, Thuya occidehtalis en balsemzilverspar, werden geëvalueerd door in vitro overleving assays. Het boreaal is een tijdperk dat ongeveer 10.640 tot 9.220 jaar geleden plaatsvond.

Chemische data

 • De chemische formule van caryofylleen luidt C15H24
 • De moleculaire massa bedraagt: 204.1878 g/mol
 • De systematische naam is: 4,11,11-trimethyl-8-methylene-bicyclo[7.2.0]undec-4-ene

Natuurkundige waarden

 • Kookpunt: 119°C / 246.2°F
 • Dampdruk: 0.01 mmHg ( 25 °C)
 • Dichtheid: 0.9052 g/cm3

In welke planten komt caryofylleen voor?

Caryofylleen komt in een zeer groot aantal planten en kruiden voor, waaronder cannabisplanten. Naast cannabis komt de sesquiterpeen tevens voor in kurkuma, zwarte peper, hop, kamille, lavendel, citroenmelisse, kaneel, tijm, gember, Sint Janskruid, basilicum en pepermunt.

Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.