Kratom - Mitragyna Speciosa
Kratom als opiumvervanger
Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, wat betekent dat het een effect heeft op de opiaat-receptoren in je hersenen. Deze receptoren beïnvloeden je onder andere je humeur. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium.
Het grote verschil tussen kratom en opiaten is dat mitragynine vooral de zogenaamde delta-receptoren in de hersenen stimuleert, terwijl opiaten zich binden aan de mu-receptoren. In hogere doses stimuleert mitragynine steeds meer ook de mu-receptoren. Dit is waarschijnlijk de reden dat kratom in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een narcotisch effect, en dat het niet (sterk) verslavend is.
Kratom bij depressie en angst
Volgens verschillende bronnen heeft mitragynine ook een effect op het humeur en zwakke zenuwen. Een aantal chemische stoffen in de hersenen bepalen je geestelijke gesteldheid. De meest bekende daarvan is serotonine. De meeste antidepressiva beïnvloeden de aanmaak van deze stof, maar de effecten van serotonine zijn relatief zwak in vergelijking met die van andere neurotransmitters als dopamine en opiaten, die een zeer sterk effect hebben op hoe je je voelt.
Dat de meeste chemische reguliere middelen het serotonineniveau beïnvloeden, komt omdat dit niet verslavend is. Er is echter bewijs dat doet vermoeden dat een gebrek aan opiaten een grotere invloed hebben op je gemoedstoestand dan een gebrek aan serotonine. Hier zou kratom een rol kunnen spelen.