Wat zijn magic truffels en welk effect hebben ze?

Geen besef van tijd, wanden vol kleurige patronen en iedere stap die je zet ontvouwt zich tot een avontuur. Ondanks dat iedereen zijn trip anders ervaart, kan elke psychedelica liefhebber zich hier in herkennen als het gesprek over magic truffels gaat. Maar wat zijn truffels eigenlijk? En waarom zijn ze magisch? Deze blog geeft antwoord op jouw vraag: “Wat zijn magic truffels en welk effect hebben ze?

Wat zijn magic truffels?

Magic truffels, ook wel een screlotium genoemd, zijn de bekende ‘paddo’ paddenstoel, en groeien boven maar ook onder de grond. Technisch gezien zijn truffels geen paddenstoelen, maar ze maken wel deel uit van hetzelfde organisme. De bulkige stronken die wij truffels noemen, zijn de opslagruimte van de paddenstoel waar voedingsstoffen in worden opgeslagen. Doordat truffels en paddo’s deel zijn van hetzelfde organisme, hebben zij ook dezelfde psychoactieve werking. In zowel de truffels als de paddenstoel zit psilocybine. Deze psychoactieve stof wordt omgezet naar psilocine in je hersenen, en werkt op je serotonine-receptoren. Je kunt psilocybine in honderden verschillende soorten schimmels vinden, waaronder het bekende puntig kaalkopje.

Het effect van magic truffels

Het eerste deel van de vraag “Wat zijn magic truffels en welk effect hebben ze?” weet je nu. Maar hoe voelt het om onder invloed te zijn van truffels? Je kunt de chemische werking nog zo diep uitpluizen, maar om écht te weten hoe het voelt, zul je het moeten meemaken. Wat je voelt van de magic truffels hangt af van de dosis. Neem je een kleine (micro) dosis, dan zul je een heel andere ervaring hebben dan wanneer je een hele portie neemt. We bespreken later uitvoerig de voor- en nadelen van ‘microdosing’. Voor nu gaan we uit van een ‘echte trip’. Deze duurt ongeveer 5 tot 6 uur.

Geestelijke effecten

Iedereen maakt andere dingen mee tijdens een trip. Toch zijn de effecten op je geest enigszins gelijk. Ten eerste zul je visuele effecten, of hallucinaties, zien. De hoeveelheid van je portie en de soort truffel bepaald in welke mate je deze ziet. Sommige mensen zien kleuren anders, hebben geen inzicht meer in ruimte of diepte, of kunnen de bacteriën op de nerven van een blad zien zitten. Als je onder invloed bent van truffels, heb je een ontspannen en ‘opgeruimd’ gevoel. Je kijkt anders tegen een situatie aan, waardoor je allerlei filosofische inzichten hebt. Je hebt een continue verwondering voor de wereld om je heen. Je zintuigen zijn ook aangescherpt. Muziek klinkt intenser, je kunt een geur bijna proeven en je bent je bewust van alle details als je iets aanraakt. Veel mensen geven aan in deze staat creatieve invalshoeken te kunnen ontdekken.

Lichamelijke effecten

De lichamelijke effecten klinken iets minder prettig. Als je de truffels neemt, is de kans groot dat je misselijkheid ervaart. Het eten van truffels is op zichzelf al niet een fijne ervaring, maar je maag kan het ook lastig verteren. Sommige mensen moeten overgeven van de misselijkheid. Je kunt rillingen ervaren en gaan zweten, of een intense hoofdpijn ervaren. Maar, als de psilocybine eenmaal is omgezet in psilocine, verdwijnt je misselijkheid en maakt het rillen plaats voor een ontspannen gevoel, waarin je spieren warm aanvoelen. De hoofdpijn kan langer aanhouden, al wordt deze ook minder. Je pupillen worden een stuk groter dan normaal. Schrik dus niet als je in de spiegel kijkt! Doordat je veel intense gevoelens en euforie ervaart, worden je pupillen wijder. Dit neemt weer af als je trip is afgelopen.

Effecten op de lange termijn

Geestelijke afhankelijkheid van truffels komt zelden voor. Als je vaker truffels gebruikt, zul je op de langere termijn een tolerantie opbouwen. Hierdoor zul je er minder van voelen. Als je een intense trip hebt gehad, kan het zijn dat je ‘flashbacks’ hebt. Dit zijn momenten waarop je de trip als het ware ‘herbeleeft’ en je voor een paar minuten weer het gevoel hebt onder invloed te zijn. Dit kan dagen, weken of soms jaren later nog voorkomen.

Waarom zou je magic truffels gebruiken?

Je kunt magic truffels gebruiken met verschillende motieven. Sommige mensen zijn benieuwd en willen het gebruiken om plezier te hebben. Deze recreatieve gebruikers zijn vaak - maar niet uitsluitend - jongeren. Sommige mensen gebruiken truffels om bepaalde spirituele inzichten te hebben, of als een zelf-hulp middel. Dit zijn vaak mensen die al vaker met psychedelica hebben geëxperimenteerd.

Microdosing

Tegenwoordig ‘microdosen’ veel mensen magic truffels of andere soorten psychedelica. Deze trend vindt zijn oorsprong in Silicon Valley, waar ontwikkelaars kleine hoeveelheden truffels, LSD of mescaline namen om hun creativiteit te stimuleren. Als je een kleine portie psychedelica consumeert, heb je wel de verandering in stemming, maar niet de trip. Mensen die microdosen, geven aan helderder na te denken, eerder inzichten te hebben en zich vrolijker te voelen. Ook schijnt microdosen je slaaprust te bevorderen. Er is nog geen wetenschappelijke studie die hier bewijs voor aanlevert.

De risico’s: veilig trippen

Trippen is niet zonder risico. Integendeel, als je niet goed weet wat je doet, kan het flink mis gaan. Ook dit is onderdeel van “Wat zijn magic truffels en welk effect hebben ze?”

Minder toerekeningsvatbaar

Ten eerste ben je minder toerekeningsvatbaar. Omdat je de werkelijkheid dus tijdelijk een beetje uit het oog verliest, kun je minder goed inschattingen maken. Dit is voor sommige dingen geen probleem, maar je moet niet je eigen of andermans veiligheid in gevaar brengen. Er circuleren verhalen van mensen die onder invloed uit een raam sprongen, of per ongeluk te water zijn geraakt. Natuurlijk is het lastig uit te sluiten of dit geheel aan de magic truffels lag, maar je kunt jezelf wel beschermen door altijd een tripsitter bij je te hebben. Deze persoon blijft nuchter, en let op de mensen die aan het trippen zijn.

Een slechte trip

Ten tweede kun je in een slechte trip belanden. Als je in een slechte trip zit, voel je paniek, ben je paranoïde en ben je rusteloos. Soms gaat dit gepaard met hallucinaties. Als je niet goed in je vel zit, is het daarom ook af te raden om magic truffels te doen. Je kunt ook in een slechte trip komen als je niet genoeg onderzoek hebt gedaan van tevoren, en je niet weet wat je kan verwachten. De trip kan je zo overdonderen dat je eruit wilt. Maar, doordat de psilocine nog steeds actief is, moet je het uitzitten. Een slechte trip kan een traumatische ervaring zijn. Je kunt er een nare herinnering aan over houden die je de rest van je leven blijft herinneren. Heb je ernstige geestelijke problemen, zoals schizofrenie? Gebruik dan nooit magic truffels. De kans bestaat dan dat je in een psychose terecht komt. Wil je een slechte trip voorkomen? Lees je dan goed in en neem de truffels alleen op een vertrouwde plek, met vertrouwde mensen om je heen.

Magic truffels kopen?

Wil je meer weten over magic truffels? Je kunt altijd advies inwinnen bij smartshops, verslavingsinstellingen of ervaren gebruikers. Een trip kan een geweldige ervaring zijn, maar doe het wel verantwoordelijk. Neem gerust contact met Apollyon op voor al je vragen.