Hoe maak je een wiet grinder schoon

Vroeg of laat heb je ermee te maken: je grinder draait steeds stroever en je wiet toppen versnipperen niet meer zo goed. Hoe krijg je nu die mooie, kostbare grinder weer helemaal schoon? Dat kan eigenlijk op twee manieren. Je maakt hem helemaal weer blinkend schoon, of je wint eerst de plakkerige plantenresten terug, ook wel kief genoemd, die vooral uit trichomen of harsklieren bestaan, rijk aan het kostbaar THC! Hierna volg je de tweede methode.

Hierbij past een kleine kanttekening: na verloop van tijd kunnen de frictie ringen van alle grinders verslijten. Daarom kan het handig zijn deze ring te controleren en te vervangen indien nodig. Merken zoals Black Leaf verkopen ook losse frictie ringen voor hun crushers, dus dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.

Metalen en acryl grinders maak je op een andere manier schoon dan houten versies 

Wij vertellen je eerst hoe je metalen grinder en acryl kruimelaars schoonmaakt en daarna de uitvoeringen van hout. De eerste twee soorten reinig je namelijk op dezelfde manier, terwijl de houten versies een heel andere aanpak nodig hebben. Aan het eind van dit artikel weet je ook hoe je een houten grinder schoonmaakt!

Belangrijk: gebruik nooit zeep, chemische- of zuurhoudende schoonmaakmiddelen! 

Voordat wij je vertellen hoe je je kruimelaar kunt schoonmaken, is het goed te weten wat je zeker niet moet doen. Het is echt belangrijk geen zeep, chemische of zuurhoudende schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze het materiaal van de grinder kunnen aantasten!

Methode 1: Eerst de plakkerige wietresten terug winnen en daarna je crusher schoonmaken 

Met deze eerste methode win je eerst de plakkerige cannabis resten terug, die zich over de tijd in de grinder hebben verzameld. En die meteen de belangrijkste reden zijn om het apparaat schoon te maken. Ze zijn plakkerig vanwege de vele harsklieren of trichomen uit de wiet toppen, die van nature rijk zijn aan terpenen en het geestverruimende THC.

Hoe verwijder je de plakkerige wiet restanten van metalen en acryl grinders of crunchers? Allereerst door hem ongeveer een half uur of langer in de vriezer te doen, zodat de plantenresten hard en bros worden.

Haal daarvoor eerst je crusher uit elkaar en doe de losse onderdelen in de vriezer. Daarna kun je bevroren kief weer makkelijk van de losse onderdelen van je grinder af borstelen met een zachte borstel, in combinatie met een tandenstoker of een houtje. Het is immers niet de bedoeling dat er krassen op je mooie grinder komen!

Methode 2: grinders volledig reinigen van alle plakkerige cannabis resten 

Haal de kruimelaar uit elkaar, schud alle plantenresten eruit en doe alle onderdelen in een bakje of ziplock zakje met isopropyl alcohol. Dit is dezelfde soort alcohol die in verdikte ontsmettingsgel zit en je kunt het per fles bestellen bij drogisterijen.  Laat alle delen gedurende minstens een half uur inweken. Schud regelmatig het bakje of de ziplock zak, zodat ze allemaal goed in de alcohol worden gespoeld en de plakkerige resten oplossen.

Giet de alcohol af en borstel alle onderdelen met een zachte tandenborstel of ander borsteltje helemaal schoon. Spoel daarna schoon met warm water. Je kunt ook de onderdelen onder de lopende kraan met warm water houden, terwijl je borstelt. Warm water zorgt ervoor dat de harsrijke plantenresten makkelijk loslaten. Gebruik een houten tandenstoker of ander stokje om mogelijke laatste hardnekkige plekjes los te peuteren.

Wanneer je alle onderdelen helemaal schoon hebt gemaakt en hebt laten drogen op een doek, kun je de grinder weer in elkaar zetten. Als het goed is ziet je kruimelaar er helemaal weer uit als nieuw en werkt hij ook weer helemaal als nieuw!

Hoe maak je houten grinders schoon? 

In tegenstelling tot metalen- en acryl versies, zijn de houten grinders wat lastiger schoon te maken, omdat ze geen chemicaliën verdragen en water het hout op den duur ook aantast; het gaat rotten. Daarom is het beste gebruik te maken van een zacht borsteltje, zoals een tandenborstel, waarmee je de kief en plantenresten van de grinder af borstelt.

Beter is het om je houten grinder preventief in te smeren met een geurloze, eetbare olie, zoals bijvoorbeeld Canola olie. Zo krijgen plantenresten en trichomen minder kans zich aan het hout en de metalen maaltanden te hechten. Bovendien ziet een grinder van geolied hout er zeker mooier uit!

Schoonhoudadvies bepaalt ook welke grinder je uiteindelijk koopt

In de online Rookshop van Apollyon hebben wij een uitgebreide collectie grinders in hout, acryl en metaal, veelal van aluminium met een geanodiseerde laag met daarin de kleur verwerkt. Nu je weet hoe je zo een handig gereedschap kunt schoonhouden zonder het te beschadigen, kun je deze informatie ook meenemen in je uiteindelijke keuze voor een kruimelaar. Inderdaad handig gereedschap, want een crusher gebruik je ook om je gedroogde cannabis te versnipperen, in het geval dat wiet olie maken je uiteindelijk doel is.

Een grinder kopen doe je heel makkelijk online bij Apollyon Smart Shop Rotterdam, of in onze winkel in Rotterdam. En de juiste wietsoort kiezen om te vermalen, begint natuurlijk met de juiste wietzaadjes kopen in onze uitgebreide Seedshop! Daarna kun je ook de vruchten plukken van een schone, goed werkende grinder!