Linalool

 

Linalool

Linalool is een kleurloze monoterpenol die in ruim 200 geneeskrachtige planten en kruiden en in bepaalde bomen waaronder de berk, gevonden wordt. Vanwege de zeer aangename bloemengeur kent deze bekende terpeen een scala aan toepassingen. Linalool treft men in vele etherische oliën aan van onder andere lavendel, cannabis, rozenhout, koriander en pepermunt.

 

Een geur kan enkel worden waargenomen wanneer de moleculen vermengd worden met gas of lucht. Hierdoor zijn ze vluchtig en kunnen de geurreceptoren in de neus, waarvan er ongeveer 10 miljoen bestaan, geactiveerd worden. Linalool staat ook bekend onder de namen ß-linalool, licareol, coriandrol en linalyl alcohol.

 

Bekend van de geur van lavendel

Linalool is vooral bekend van de populaire geur van lavendel. Maar net als de terpeen limoneen, bestaat linalool uit twee enantiomeren (stereo isomeren) die iedere een eigen specifiek aroma verspreiden:

 

  • (R) - (+) - Linalool of licareol - Gevonden in lavendel, laurier en zoete basilicum
  • (S) - (-) -  Linalool of coriandrol - Gevonden in koriander, palmarosa en zoete sinaasappel
 
Ondanks dat beide stereo isomeren hetzelfde reageren en over dezelfde eigenschappen zoals dezelfde dichtheid of hetzelfde kookpunt beschikken, verspreiden ze twee verschillende geuren. (S)-Linalool wordt bijvoorbeeld als een zoete bloemengeur ervaren, terwijl (R)-linalool als een echte lavendel geur wordt waargenomen.

 

Welke heilzame werking heeft linalool?

 
  • Pijnstillend
  • Kalmerend
  • Verdovend
  • Schimmeldodend
  • Antibacterieel
  • Slijmoplossend (expectorant)
  • Anticonvulsant (vermindert epilepsie)
  • Anti-tumor eigenschappen
  • Antipsychotisch
  • Anxiolyticum (vermindert angst en onrust)
  • Antihistaminicum (onderdrukt allergische reacties)
  • Antiviraal (werkzaam tegen virussen)

 

De monoterpenol linalool staat bekend als een uitgangsstof, ook wel een precursor genoemd, die van grote waarde is bij het vormen van vitamine E. Het wordt al van oudsher gebruikt ls middel op de slaap op te wekken en als middel om de pijn te verminderen. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij angst en psychoses en kan het epileptische aanvallen verminderen.

 

Ook gebruikt men het bij het bestrijden van allerlei ongedierte, zoals vlooien, muggen, fruitvliegjes of kakkerlakken. Vanwege de speciale geur wordt linalool ook veel toegepast in de parfum- en cosmetica industrie. De aangenaam geurende terpeen wordt in maar liefst 60 tot 80% van alle zepen, lotions en shampoos verwerkt.

 

Chemische data van linalool

  • De chemische formule van linalool luidt: C10H18O
  • De moleculaire massa komt uit op: 154.56 g/mol
  • De systematische naam luidt: 3,7-dimethyl-1,6-octadien-3-ol
 

Natuurkundige waarden

  • Kookpunt: 198 °C
  • Smeltpunt: < −20 °C
  • Vlampunt: 55 - 75 °C
  • Zelfontbrandingstemperatuur: 235°C
  • Dampdruk: 0.17 mmHg (25 °C)
  • Dichtheid: 0,8700 g/cm³
  • Aggregatietoestand: Vloeibaar
  • Kleur: Kleurloos
  • Goed oplosbaar in ethanol, di-ethylether en chloroform
  • Linalool is slecht oplosbaar in water (slechts 1,5 gr. is oplosbaar in een liter water)
 

In welke planten en kruiden komt linalool voor?

Linalool is in een groot aantal planten en kruiden te vinden. Ook in hennep en wiet is deze terpenol terug te vinden. Verder komt het voor in onder andere lavendel, berk, koriander, wilde kamille, rozemarijn, tijm, gember, geelwortel, hop, St. Janskruid, saffraan en hyacint.
 
 
 

Valuta

 
 
 
 
 

Winkelwagen

 
 
 
 
 
Uw winkelwagen is leeg